Wollen kleding zoals wollen truien zijn een veelgebruikte optie om warm te blijven in de winter. Deze kleding moet echter wel op de juiste manier gewassen worden om te voorkomen dat het kledingstuk krimpt. In deze blogpost zullen we je verschillende manieren laten zien hoe je wollen kleding het beste kunt wassen, zodat je er nog jarenlang plezier van kunt hebben. 

Lees de wasvoorschriften

De eerste stap bij het wassen van wol is het lezen van de instructies die op het etiket staan. Er staan meestal advies op met betrekking tot de juiste instellingen voor de wasmachine. Als je het etiket niet kunt lezen, kun je gebruik maken van de onderstaande tips.

Gebruik de juiste wasmiddelen

De volgende stap is het gebruik van de juiste wasmiddelen. Gebruik geen agressieve wasmiddelen voor het verwijderen van hardnekkige vlekken. Deze middelen kunnen de wol beschadigen en kleine haarvaten blokkeren waardoor het kledingstuk krimpt. In plaats daarvan is de beste om een speciale wolwasmiddel en wolwasverzachter te gebruiken. Deze zal de vezels van de wol verzachten waardoor je de levensduur van het kledingstuk zal verlengen. Wanneer een kledingstuk langer mooi blijft en fijn aanvoelt, bewaar je het ook vaak langer. 

Pas de juiste temperatuur toe

Het is belangrijk om de juiste temperatuur te gebruiken bij het wassen van wol. Kies voor een koud programma, het liefst een welke speciaal is ontwikkeld voor wol, en gebruik geen warm of heet programma. De warmte kan de wol beschadigen en krimpen. De temperatuur van het wasprogramma mag maximaal ongeveer 30 graden Celsius zijn.

Voorzichtig centrifugeren

Na het wassen van het kledingstuk moet dit natuurlijk opdrogen. Normaal gesproken gebruik je hiervoor de droogtrommel, maar in dit geval moet je hier voorzichtig mee zijn. Het is namelijk beter om deze helemaal niet de droger te gebruiken als het aankomt op wol, omdat de vezels van wollen kleding hierdoor beschadigen waardoor het pluizig wordt. Het is dus beter om wollen kleding met behulp van alleen de lucht te drogen. Wil je het kledingstuk toch centrifugeren? Doe dit dan uitsluitend op de allerlaagste stand en samen met een aantal handdoeken ter bescherming. 

Drogen op een plat oppervlak

Het is aan te raden om de wol op een plat oppervlak te drogen. Hang het kledingstuk niet op, omdat dit ervoor kan zorgen dat de vezels van het kledingstuk vervormen. Heb je geen ruimte om het kledingstuk plat te drogen? Maak dan gebruik van wasknijpers om het aan een waslijn op te hangen. Hang het in ieder geval niet dubbelgevouwen over de waslijn heen.

Uiteindelijk is het wassen van wollen kleding op de juiste manier heel belangrijk als je wilt voorkomen dat het kledingstuk krimpt. Met de juiste technieken kun je ervoor zorgen dat je kledingstuk er zo lang mogelijk net zo goed uit blijft zien als toen je het kocht. Met de bovenstaande tips kun je ervoor zorgen dat je wollen kleding er prachtig uit blijft zien. Zo kun je er zo lang mogelijk plezier van beleven.