Het zakelijk leasen van een auto biedt een perfect alternatief voor het aanschaffen van een auto. Zakelijk leasen is een eenvoudige manier om in een moderne auto te rijden met de nieuwste technologieën. Echter is het wel van belang om goed op de hoogte te zijn van de verschillende keuzes die je kunt maken op het gebied van het leasen van een zakelijke auto.
In de afgelopen jaren is er een hoge stijging te zien in het aantal zakelijke auto’s dat door Nederlanders wordt geleaset. Eén van de meest voorkomende aannames over het leasen van zakelijk leasen is dat je hiervoor eigenaar van een bedrijf moet zijn. Veel ZZP’ers en eigenaars van MKB-bedrijven kiezen er namelijk voor om in een zakelijke leaseauto te rijden. Het is echter geen vereiste om een bedrijf op jouw naam te hebben. Als werknemer kun je namelijk ook een auto zakelijk leasen, wanneer jouw werkgever deze mogelijkheid aanbiedt. Wij helpen je graag met alles wat je moet weten over de mogelijkheden voor het zakelijk leasen van een auto.
Operational lease
Het direct leasen van een auto van leasemaatschappij wordt “operational lease” genoemd. In dit geval schaf je de auto dus niet aan en ben je niet in officieel bezit van de auto. Je betaalt maandelijks een vast bedrag aan leaseorganisatie voor het gebruik van de auto. Dit is meestal een all-in bedrag waar ook de onderhoudskosten deel van uitmaken. Hierdoor is leasen erg aantrekkelijk, aangezien je niet voor onverwachte kosten kan komen te staan op deze manier. Zodra het leasecontract ten einde loopt geef je de auto terug. In enkele gevallen is het mogelijk om een overeenkomst af te sluiten waarmee je de auto voor het resterende bedrag overneemt.
Financial lease
Onderteken je liever een contract waarin staat dat je als eigenaar van de auto bent geregistreerd? Dan is financial lease voor jou de juiste keuze. Wanneer je kiest voor deze optie wordt jouw auto door de bank of een leasebedrijf voor je gekocht. Dit bedrag kun je vervolgens over een bepaalde termijn afbetalen, zodat je niet in één keer het volledige bedrag hoeft neer te leggen. De aankoopsom dient als onderpand en kan in een aantal maandtermijnen terugbetaald worden. Op deze manier blijft er voor jouw bedrijf meer ruimte over om in de tussentijd te blijven investeren.
Waar moet je op letten?
Heb je een leasecontract kunnen vinden dat aansluit op jouw wensen en eisen? Dan is het tijd om goed naar de voorwaarden in het contract te kijken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het opzeggen van het contract en de bijbehorende tarieven. Bovendien is het verstandig om de verzekeringen grondig te controleren en of er sprake is van aanvullende dekkingen, zoals pechhulp of een reisverzekering.
Heb je de perfecte leaseauto gevonden? Dan wordt er van je verwacht dat je enkele belangrijke, persoonlijke documenten kunt tonen. Hieronder vallen in ieder geval een kopie van jouw identiteitskaart en een bewijs van inkomen dat je aan de leasemaatschappij voorlegt.
Is zakelijk leasen verstandig?
Een zakelijke auto leasen kan in veel situaties een verstandige keuze zijn. Natuurlijk moet je ervoor zorgen dat je de maandelijkse lasten accuraat doorberekent om te bepalen of je het kunt veroorloven. Wanneer dit wel het geval is, kun je een zakelijke auto leasen serieus gaan overwegen. Je hoeft je geen zorgen te maken over het betalen van het aankoopbedrag en hebt geen last van eventuele onderhoudskosten. Daarnaast kun je de kosten van het leasen aftrekken van de winst van jouw organisatie. Dit kan zakelijk leasen een aantrekkelijke mogelijkheid maken. Wil je liever niet aan een langdurig leasecontract vastzitten? Dan kun je ook voor een shortlease kiezen, in welk geval het contract van korte duur is.